Szörfkirálylány windsurf naplója

Siklás: a világ legfelemelőbb érzése annak, aki már megtapasztalta. De az idáig vezető út nem csak tükörsima vízzel és ragyogó napsütéssel van kikövezve. Szörfözni megtanulni nem kevés energiát, küzdelmet és kitartást igényel. Hát még ha az ember fia ráadásul lány! Blogomban a windsurf elsajátításának tanulási folyamatáról olvashatsz: a bosszantó nehézségek ellenére miért is éri meg belevágni ebbe a sportba, hogy aztán létszükségleti szenvedéllyé forrja ki magát...

Friss topikok

Végre eljutottam Balatonfenyvesre. Ragyogó napsütéses vasárnapi nap volt. Sajnos egy elhúzódó esemény miatt, csak fél 3 magasságában sikerült megérkezni, bár tisztában voltam a helyzettel, még pedig, hogy fúj. Ahogy TJ haverom megannyiszor mondta: annál bosszantóbb nincs, mint amikor tudod, hogy száguldozhatnál, de neked olyan programod van, amit nem mondhatsz le, mert neked is fontos, és tulajdonképpen csak az történik, hogy a szél rosszkor talál befújni ;)

Tehát ott álltam a parton, és szereltem az 5.4-emet össze. Méregettem a helyzetet. Néhányan voltak csak a vízen, két kite-os, meg távolabb egy szörfös. Későn érkeztem. Gyorsan be a vízbe, hátha nem olyan kevés, mint amilyennek látszik. Sajnos kevés volt. A nagyvitorlám kevésnek bizonyult. Egy oda-vissza menet után úgy döntöttem, ennek így semmi értelme. Most vagy neki állok fordulókat gyakorolni, vagy próbálkozom Endru 7-sével. Mivel neki is kevés volt ez a fujdogálás, nyugodt szívvel odaadta a vitroláját. Ami nekem kicsit combos, de egyszer mindent el kell kezdeni. Beachstartolni nem igazán sikerült vele, mert nekem nehéz volt kiszedni a vízből. Így megpróbáltam felhúzni. Itt jött az első pofon. Halál égés volt. Ahogy húztam fel a vitorlát, kioldott a bumról a kötél, és minden erőmet beleadva a húzásba, dobtam egy akkora hátast, hogy saját magamon röhögtem, már amikor zuhantam a vízbe, realizálva, hogy mi történt. Én azt hittem, hogy elszakadt a kötél, de mikor megnéztem, láttam, hogy csak leoldott. A partról nézve szép hátas lehetett. Nem maradt más választásom, a sors is azt akarta, hogy beachstartoljak. Ám legyen. Próbálkoztam, de csak nem akart most menni. Pedig a múltkor már olyan jól sikerült minden. Fél óra után feladásra adtam a fejem. Araszolok ki a part felé, amikor látom, hogy Endru jön be beöltözve. Nem bírta elnézni a bénázásomat, és úgy döntött, ezt nem hagyhatja. Én dúltam-fúltam, és megmakacsoltam magam, hogy nincs kedvem az egészhez, de nem hagyott kimenni. Fújtam egy nagyot, ám legyen:

- Igen, tanárbácsi, figyelek. Mit csináltam rosszul?

Elkezdte magyarázni, amitől persze kiakadtam, mert elméletben mindent tudok, a gyakorlati megvalósítással van a baj. Megmutatta, majd rajtam volt a sor. Hamar belejöttem. Igaz, nem épp a 7-es lett volna a legalkalmasabb erre, ez a számomra dög nehéz rigg. Ezért abban segítséget kaptam, hogy átforgatta, és a kezembe adta a vitorlát. Nekem csak annyi dolgom volt, hogy elinduljak. Ja az az ért hozzá tartozik az igazsághoz, hogy nekem a víz azért nem a térdemig, sőt nem is a derekamig ért, hanem annál kicsit nagyobb volt. De ez kivételesen úgy vettem észre, nem okozott gondot. Tanultam apró trükköketa cuccos megfelelő beállításáról, kis szeles, erős szeles indulásról. 3-4 sikertelen próbálkozás után, elkezdett sikerülni. Mindkét irányba. Boldog voltam, mert ahogy mondta, ha elkapom a fonalat, onnantól gyerekjáték lesz. És ezt mondja a wasserstartra is, amit még nem tudok elhinni, tartok attól az állapottól, hoyg nem ér le a lában, nincs meg a biztonságot adó talaj, és úgy kell beállítgatni megfelelő helyzetbe a deszkát, és kivarázsolni a vízből a vitorlát. Mindenesetre a végére szinte minden indulásom sikerült, és a nagyhasú hetessel, meg is sikottam, de nem akartam messze elmenni. Piszkosul húzott a vitorla, pillanatok alatt siklásba jött. Amikor megálltam vele, láttam, hogy néhány másodperc alatt, milyen messze eljutottam, Endru távol volt, ahogy visszanéztem. Nem volt mese, beállítgattam a cuccot, az apró trükköket alkalmazva, és már indultam is a másik irányba. Büszke volt rám! :) És én is magamra. Jó tőle tanulni: motivál, dícsér, és jól magyaráz. Jobban fejlődöm így, mintha kétszer annyi idő alatt, magamtól jönnék rá a dolgokra, még ha az elmélet meg is van mögötte. Meglepő módon, nem volt hideg a víz, pedig az idő nagy részét a vízben töltöttük. Igaz, hogy hosszú ruhában, de cipő nélkül. Nem fáztunk. Csak azért mentünk ki, mert a szél már annyira legyengült, hogy semmire nem volt már elég.

A kezeim azért megérezték ezt a pár órás gyakorlást, alig bírtam felemelni. Ma is előbbre jutottam, fejlődtem, tanultam.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szorfkiralylany.blog.hu/api/trackback/id/tr902319819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borderfeca 2010.10.01. 12:00:00

Kívácsian várom a folytatást!
süti beállítások módosítása